Ozonoterapia în dermatologie şi cosmetică

Încă o veste bună pentru toţi cei interesaţi de beneficiile unor terapii inovatoare: terapia cu ozon cu aplicaţii atât în multe specialităţi medicale, dar şi în dermatologie şi cosmetică este disponibilă şi în România. În cele ce urmează ne vom referi doar la beneficiile acestei terapii în cosmetică dat fiind numărul imens al aplicaţiilor.

Începuturile terapiei cu ozon s-au concretizat în mai multe ţări din vestul Europei în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar practicile medicale sunt recunoscute de către Ministerul Sănătăţii din ţările respective.

În ultima perioadă, în ţările dezvoltate lupta antiîmbătrânire a cunoscut o amploare din ce în ce mai mare. Societăţile ştiinţifice antiageing au luat o amploare din ce în ce mai mare, iar medicii de diverse specialităţi încep să fie din ce în ce mai interesaţi de combaterea efectelor fenomenului îmbătrânirii. Principalul “inamic” incriminat este reprezentat de speciile reactive ale oxigenului, asa zişii “radicali liberi”. Într-adevăr oxigenul poate fi considerat o armă cu două tăişuri: este esenţial vieţii constituind printre altele şi o armă utilizată de sistemul imun în procesul de combatere a bacteriilor şi virusurilor. Dar efectul de distrugere se poate exercita şi asupra propriilor ţesuturi dacă sistemul antioxidant este insuficient.

Ozonul este o moleculă de oxigen care în vitro se comportă ca un puternic oxidant. În organismele vii însă, cercetările au relevat că ozonul are un efect benefic, antioxidant. Acesta este principiul pentru care, deşi privită iniţial cu suspiciune, terapia cu ozon a început să ia din ce în ce mai mare amploare. Îată câteva din efectele observate la pacienţii la care s-a aplicat terapia cu ozon:

-stimularea producerii de leucocite şi implicit creşterea nespecifică a imunităţii.

-creşterea nivelelor de gamma interferon, TNF alfa şi Interleukina 2, molecule care intervin în procesele imune cu creşterea consecutivă a capacităţii de aparare a organismului împotriva bolilor.

-antibacterian şi antifungic

-efect anticancerigen prin inhibarea factorilor de creştere tisulară din tumori

-creşte elasticitatea celulelor roşii sangvine cu oxigenarea consecutivă mult mai bună a ţesuturilor.

Cum se practică terapia cu ozon?

Protocoalele practicate la momentul actual au ca principale căi de administrare autohemoterapia (ozonizarea unei cantităţi de sânge recoltată de la pacient care apoi se reintroduce), injecţiile subcutanate şi intramusculare, băile cu ozon atât uscate (prin introducerea corpului într-un costum etanş în care se insufla apoi oxigen amestecat cu ozon) sau umede prin cufundarea corpului într-o cadă cu apă în care s-a barbotat amestecul gazos ce conţine ozon.

În cosmetică rezultate bune au fost obţinute în cazul:

-ridurilor prin practicarea injectării subcutanate a unor cantităţi mici de amestec gazos compus din oxigen şi ozon

-reducerii aspectului de coajă de portocală a pielii prin practicarea băilor de ozon

-reducerii dimensiunilor formaţiunilor nodulare din ţesutul adipos al persoanelor afectate de celulită prin injectări subcutanate combinate cu autohemoterapii

-reducerii vizibile a ectaziilor venoase mai ales de la nivelul coapselor şi gambelor prin injectări subcutanate

-rezultate bune în cazul patologiilor varicoase

-rezultate excelente în cazul infecţiilor cutanate cu fungi (în special Candida) şi a onicomicozelor (afectarea de către infecţia fungică a unghiilor).

Pe lângă aceste rezultate putem remarca şi faptul că terapia cu ozon este un revigorant excelent al organismului care îmbunătăţeşte randamentul. Câţiva sportivi de performanţă au apelat la terapia cu ozon, în special autohemoterapia pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea la efort, iar rezultatele sunt de luat în seamă.

Un alt aspect interesant ar fi faptul că autohemoterapia a dat rezultate bune în cazul persoanelor supraponderale care doreau să slăbească şi încercaseră în prealabil diverse diete fără succes. Terapia cu ozon este lipsită de efecte secundare, atâta timp cât este aplicată respectând cu stricteţe protocoalele terapeutice. De aceea ea este şi trebuie să fie practicată doar de către medici cu pregătire în acest sens.

Pentru consultatii si programari, sau chiar pentru o simpla informare ma puteti contacta pe email: constantinescu.razvan@gmail.com sau la telefon: 0765.483.425 sau ma puteti vizita la Centrul de oxigen-ozonoterapie din cadrul Policlinicii Vitan etaj 2, calea Dudesti 104-122, Sector 3 Bucuresti .

Dr. Răsvan Constantinescu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu