Terapia cu plasma imbogatita cu plachete


Terapia cu plasma imbogatita cu plachete cunoscuta si sub numele de" terapia vampir" foloseste ca agent terapeutic  sangele propriu  pacientului din care, prin prelucrare la o centrifuga, se extrage plasma imbogatita cu trombocite sau plachete. Aceste mici celule prin activare elibereaza o serie de factori de crestere care in mod obisnuit sunt responsabili pentru refacerea rapida a vasului sangvin in caz de hemoragie si de reparare completa a acestuia.

Plasma imbogatita cu plachete conţine peste 60 de factori de creştere tisulara, dintre care cei mai importanţi sunt: PDGF ( Platelet Derived Growth Factor) care controlează replicarea şi proliferarea fibroblastilor şi keratinocitelor, creste sinteza de colagen şi elastină, produce angiogeneza (refacerea peretelui vascular) şi vascularizaţie, determina atragerea celulelor macrofage şi fibroblaste, TGF alpha şi beta (Transforming Growth Factor) care induce formarea de ţesut de susţinere (colagen) şi stimulează proliferarea şi migraţia celulară, ILGF care controlează proliferarea şi migrarea celulară, EGF (Epidermal Growth Factor) responsabil cu diferenţierea celulară, reepitelizare şi angiogeneza, BFGF (Basic Fibroblast Growth Factor), etc.

Datorita multitudinii de factori de crestere si a concentratiei acestora terapia cu plasma imbogatita se aplica cu succes in ortopedie, medicina sportiva si de recuperare dupa traumatisme, intinderi, lovituri, fracturi, imobilizari sau in cazul inflamatiei articulare. Are un efect deosebit de spectaculos in artrozele din stadiile 1 si 2, fiind la ora actuala cea mai eficienta terapie de intinerire articulara si mentinere a vitalitatii articulatiilor mari (sold, genunchi, glezna, umar, cot.


Traumatologie, recuperare medicala si medicina sportiva
In traumatologie aplicatiile tratamentului cu plasma imbogatita sunt practic nelimitate datorita aportului enorm de factori de crestere proprii organismului respectiv care nu se regasesc in niciun alt tratament., fiind cea mai naturala metoda de stimulare a refacerii unor structuri lezate.

Se adreseaza astfel tendinopatiilor și entezopatiilor cronice, leziunilor acute de menisc si de tendoane, ligamente, rupturilor musculare.

Are o utilitate deosebita în procesele patologice fără efect al tratamentelor convenționale (antiinflamatoare nesteroidieni, atele flexibile, terapia fizică, terapia de unde de șoc, etc.) și caracterul său inofensiv fac din PRP singura alternativă terapeutică ramasa la dispozitia medicului.

Numeroase publicații științifice susțin eficiența și beneficiile utilizării PRP în tratamentul tendinopatiilor cronice (epicondilită laterala, “cotul tenismenului”, fasceita plantara, tendinopatia ahileana, tendinopatie rotuliană, etc.) putând să substituie tratamentele chirurgicale pentru acest tip de suferințe.

Studiile histologice ale unor cazuri cronice confirmă că tendinoza nu este o suferință inflamatorie ci este vorba de o problemă a mecanismului normal de reparare a tendonului asociat degenerării angiofibroblastice. Prin urmare, utilizarea PRP, grație potențialului său de generare a țesuturilor, este un tratament eficace și sigur.

Recapituland, indicatiile PRP in traumatologie si recuperare medicala sunt:

Afectari ale umarului: - tendinita sau ruptura coafei rotatorilor, tendinita bicipitala, tendinita supraspinosului, sindromul de impingement sau bursita, ruptura labrului, artroza articulatiei scapulo-humerale

Afectari ale cotului: epicondilita laterala (jucatorului de tenis), epicondilita mediala (jucatorului de golf), periartrita cotului, artroza cotului.

Afectari ale pumnului: artroze, tendinita de Quervain, sindromul de tunel carpian cu afectarea nervului median.

Afectari ale soldului: tendinita si bursita psoasului, tendinita adductorilor (pubalgia sportivului) tendinita tractului iliotibial, bursita trohanteriana, artrita soldului

Afectari ale genunchiului: rupturi partiale ale ligamentelor: incrucisat anterior, incrucisat posterior, colaterale, afectari ale meniscurilor de grad mic (1 si 2), tendinita patelara, artroza genunchiului atat a articulatiei femuro tibiale cat si a articulatiei femuropatelare.

Artroza genunchiului este cea mai tratata artroza datorita abordului foarte facil si importantei articulatiei pentru desfasurarea activitatilor cotidiene. Aceasta patologie merita o atentie deosebita. Modalitatile de tratament sunt multiple de la balneofizioterapia clasica pana la suplimentarea cu substante necesare refacerii articulare. Din prisma experientei de peste 8 ani cu ozonoterapie si suplimentarea lichidului sinovial cu substante vascoelastice sterile (acid hialuronic) va pot spune cu siguranta ca terapia cu plasma imbogatita prin aportul foarte mare de factori de crestere se poate asocia cu succes suplimentarii cu acid hialuronic in cadrul aceleasi interventii cat si la distanta pe parcursul a aproximativ 3 sedinte la distanta de 30 de zile, cura care se poate repeta anual. Ozonoterapia se poate folosi in paralel pentru efectul antiiflamator si antialgic redutabil si efectului regenerator suplimentar.

Afectari ale gleznei: tendinita peronier, tendinita ahileana, entorse ale gleznei.

Totodata tendinita supraspinosului si fasceita plantara rebele la orice tratament beneficiaza de rezultate deosebita prin tratamentul cu PRP.

 Vindecarea ranilor dificile

Datorita multitudinii factorilor de crestere prezenti in plasma imbogatita cu trombocite tratamentul si-a extins aria de aplicabilitate fiind recomandat si pentru vindecarea ranilor dificile complicate sau nu prin insuficienta venoasa cronica sau boala arteriala ocluziva si diabet zaharat unde alaturi de oxigen-ozonoterapie are o rata de succes remarcabila, de neegalat cu nicio alta terapie; regenerarea discului intervertebral in cazul discopatiilor cervicale, dorsale si lombare si chiar a herniilor de disc fara indicatie operatorie stricta; imbunatatirea aspectului pielii cu efect de intinerire.
  
Medicina estetica

In medicina estetica aplicatiile sunt recomandate in special pentru:
1.   Reîntinerirea facială cu cresterea elasticitatii si supletei pielii
2.   Tratamentul acneei si al cicatricilor postacnee
3.   Ştergerea ridurilor
4.   Reîntinerirea pielii de pe corp, gat, decolteu, dosul mâinilor, coate, genunchi, etc.
5.   Regenerarea părului cu condiţia existenţei unui număr de foliculi piloşi
6.   Terapia vergeturilor incipiente


Cum se realizeaza?
Terapia cu plasma imbogatita cu plachete se aplica sub forma unor microinjectii subcutane cu cantitati mici de plasma in mai multe puncte. Plasma imbogatita cu trombocite se poate injecta si periarticular sau peridendinos si desigur intraarticular in cazul medicinei sportive si de recuperare.
Pentru un tratament se recolteaza aproximativ 8-10 ml de sange intr-o eprubeta special conceputa. Pentru tratamentele estetice sunt necesare pentru fata 2 eprubete, gat si decolteu 1 eprubeta, dosul mainilor 1 eprubeta.

De cate sedinte este nevoie si care este frecventa?
In mod obisnuit se pot efectua cure de tratament a cate 2-3 sedinte per cura. Sedintele se spatiaza la un interval de 7-21 de zile in functie de pacient. O cura se poate repeta odata la 3-6 luni pentru un efect de durata.

Sunt efecte secundare?
In general, datorita folosirii sangelui propriu singurele efecte observate sunt datorate microinjectarii. Pot aparea inrosiri temporare ale pielii care trec in decurs de cateva ore sau mici vanatai la locul inteparii. Este bine ca tratamentul estetic sa se faca la sfarsitul saptamanii.

Contraindicatiile tratamentului
Persoanele care se stiu cu boli de coagulare a sangelui, cancer, leucemie, boala Von Willebrand, trombocitopenie nu trebuie sa faca tratament cu plasma imbogatita cu plachete.

Precautii
Persoanele care efectuaza aceasta terapie este bine sa nu ia nici un medicament cu efect antiagregant plachetar (Aspenter, Plavix) cu 5 zile inainte de terapie.

Costuri
Costul unei sedinte este de aproximativ 500 lei per eprubeta pentru tratamentele estetice.
Se ofera reduceri substantiale la achizitionarea de pachete cu ozonoterapie sau acid hialuronic si pentru tratamentele de recuperare medicala.

Programari la telefon:
0765483425

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu