Autohemoterapia minora in tratamentul urticariei cronice nespecifice


Autohemoterapia minora, o forma de tratament ieftina si lipsita de efecte secundare, cunoscuta pentru beneficiile ei in alergii nespecifice, acnee, furunculoza, modulare imuna nespecifica este deosebit de eficienta in tratarea urticariei cronice idiopatice. Dupa o sesiune de 10-12 sedinte cu o frecventa bisaptamanala pacientul reuseste sa renunte treptat la consumul cronic de antihistaminice si sa duca o viata normala.

Autohemoterapia minora consta in recoltarea a 5-10 ml de sange integral, amestecarea lui cu un volum egal de oxigen-ozon si reintroducerea sub forma unei injectii intramusculare la pacient. Metoda este lipsita de efecte secundare si poate fi folosita si pentru o gama larga de afectiuni care au la baza o imunitate scazuta (herpes, zona zoster).


Urticaria cronică se caracterizeaza prin placi si papule edematoase recurente insotite de prurit, cu eritem înconjurător care prezintă pe toate sau cele mai multe zile din săptămână pentru mai mult de 6 săptămâni

Dupa cum se mentioneaza in revista „Annals of Dermatology”in numarul din august 2014, se constata ca cel puțin 80 % ~ 90 % dintre pacienții cu urticaria cronică nu au nici o cauză pentru starea lor. Acești pacienți sunt cunoscuti în mod tradițional a avea urticarie idiopatică cronică. Urticaria idiopatică cronică afecteaza pana la 3 % din populație , la un moment dat în viața lor și până la 20 % dintre acești pacienți pot avea simptome timp de 10 ani. Urticaria idiopatică cronică este mai frecvent la adulți decât la copii ; ea are un raport de sex feminin/masculin de 4 : 1 , iar femeile de vârstă mijlocie sunt raportate ca fiind grupul cel mai afectat.

Dovezi recente sugereaza ca un subgrup de pacienți cu urticarie cronică pot avea o bază autoimună pentru starea lor , așa cum se arată printr-o reacție pozitivă la testul cutanat pentru test de piele ser autolog + (ASST +).

Așa cum  factorii de eliberare a histaminei, inclusiv autoanticorpi sunt responsabili pentru inducerea simptomelor de urticarie la pacienți cu ASST + , autohemoterapia, cu un istoric de aproape 100 de ani in tratarea afectiunilor alergice si urticariei cronice, poate fi considerată o opțiune terapeutică specifică și potențial curativ promițătoare pentru acest subgrup de pacienți cu urticaria cronică. Autohemoterapia minora, adică injecții intramusculare cu sânge integral autolog (5-10 ml) in combinatie cu un volum egal de amestec oxigen-ozon a fost frecvent utilizat pentru tratarea pacienților cu urticaria cronică înainte de dezvoltarea și introducerea de antihistaminice. Mai multe dovezi care arată că autohemoterapia, cu certa valoare terapeutică în bolile alergice, tulburări circulatorii, boli virale și cancer, este curativa la pacienții cu urticaria cronică. Cu toate că mecanismul său curativ nu este cunoscută, se postulează că autohemoterapia modulează răspunsul imun la antigeni autologi care ar trebui să fie implicat în eliberarea de histamină din mastocite și bazofile. Se presupune că prin această metodă, adică injectarea sange ozonizat sau ser în mușchi, accesul sau calea de circulant factori de eliberare a histaminei (sau stimulatori ai acestora) în sistemul imunitar este schimbat, provocând astfel unele imunomodulari, ceea ce duce în cele din urmă induce toleranta la factorii de eliberare a histaminei (sau stimulatori ai acestora).

În căutarea factorilor de mai sus, cu toate că unii ASST + pacienți cu urticarie cronica s-au dovedit a exprima autoanticorpi direcționați contra receptorului de mare afinitate pentru IgE (anti-FceRI) sau imunoglobulina E (IgE) însuși (anti-IgE), s-a constatat că mulți ASST + pacienți nu au proprietăți anti-IgE sau anti-FceRi autoanticorpi, dar încă mai răspund la autohemoterapie. Prin urmare, ar trebui să fie investigati si alți factori decât autoanticorpii mai sus menționati la acești pacienți.

Unul dintre posibilii autoanticorpi ar putea fi IgE autoreactivi împotriva oricărui antigen solubil în ser care s-ar putea lega la FceRI. După aceea, antigenul specific (orice antigen solubil în ser) ar induce legături încrucișate între receptorii FceRi din celulele mastocite sau bazofile. Detectarea acestor autoanticorpi ar trebui să fie realizata; cu toate acestea, ar trebui să se țină seama de faptul că acești anticorpi ar putea fi atașati la FceRI și ar putea să nu fie detectabili în ser. Antigenele solubile în ser autolog mai sus mentionate ar putea fi autoantigene sau chiar alergeni străini.

Ceilalti autoanticorpi potențiali ar putea fi IgE autoreactivi împotriva epitopilor autologi în componentele celulare ale sângelui sau a altor țesuturi ale corpului. În cazul în care antigenele celulare nu există sau în cazul în care acestea nu au putut fi detectate în ser, pacientul ar putea arăta un ASST negativ. Acesta ar putea fi un motiv pentru care unii pacienți ASST- răspund la autohemoterapie.

Astfel, în cazul în care ar putea fi detectati factorii potențial autoreactivi menționați mai sus, unele mecanisme potențial curative ale autohemoterapiei pot fi sugerate. Un mecanism posibil este stimularea producției anti-idiotip împotriva autoanticorpi menționati mai sus, care ar putea bloca legarea lor la FceRI mastocitelor sau bazofilelor. A doua posibilitate ar putea fi toleranță de inducție la IgE sau FceRI. Al treilea mecanism posibil al autohemotherapiei ar putea fi toleranță de inducție la alte autoantigene de sânge sau chiar alergeni istrăine. Prin autohemoterapie, antigenii menționați mai sus, ca un vaccin, sunt prelucrati și prezentati sistemului imunitar prin celulele dendritice musculare, cu un răspuns imun potențial diferit, care poate converti un antigen anterior cauzator de boala într-un antigen de reglementare care activeaza celulele T reglatoare, care ar putea suprima celulele T efectoare.

In incheiere am rugamintea pentru colegii medici care doresc sa popularizeze acest articol sa mentioneze autorul, nu sa si-l insuseasca fara drept asa cum s-a intamplat cu articolul „Ozonoterapia in disfunctiile erectile” publicat de mine in 2008 pe blogul personal si reprodus integral cu numele altui autor in 2015.

Dr Constantinescu Rasvan
Medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie
Tel: 0765483425




Un comentariu:

  1. sunt unul din beneficiarii acestei terapii. Multumesc dr. Razvan Constantinescu cu drag, atenuând prin autohemoterapie efectele adverse si foarte dureroase, a zonei zoster inteleasă ca diagnostic, doar dupa declansarea fazei acute. Acum, ma protejez an de an de recidive dar si cea mai bună imunizare impotriva virusilor care in fiecare iarnă se întorc cu gene din ce in ce mai rezistente.
    Autovaccinul cu propria plasmă imbogatită cu oxigen, m-a scutit in ultimii doi ani de cumpararea antibioticelor inutile in viroze dar si de injectarea unui vaccin vandut in fiecare toamnă, vaccin care te fereste excusiv de un anume tip de virus. Mini autohemoterapia mareste imunitatea organismului sibresimt asta deja de cativa ani.

    RăspundețiȘtergere