Claudicatia neurogena


Claudicatia neurogena este reprezentata, in principal, de durerea care apare la nivelul picioarelor in timpul mersului, dar si in repaos, prin afectarea maduvei si nervilor spinali datorata, in principal, ingustarii gaurii prin care trec nervii care formeaza coada de cal la nivelul coloanei lombare, ingustare numita stenoza de canal vertebral.

Cum se manifesta
Cei care sufera de aceasta afectiune se plang, cel mai des, de dureri la nivelul feselor si membrelor inferioare, crampe, senzatie de oboseala musculara si furnicaturi, dar si de scaderea fortei musculare si tulburari de mictiune, defecatie si de dinamica sexuala in stadiile avansate, prin afectarea manunchiului de radacini nervoase numita coada de cal.

Cu ce se poate confunda
Claudicatia neurogena trebuie deosebita de claudicatia intermitenta datorata infundarii arterelor membrelor inferioare prin ateroscleroza arterelor trenului inferior. Claudicatia vasculara apare doar la mers si se manifesta prin crampe musculare ale grupelor musculare caracteristice implicate in mers care cedeaza in momentul in care pacientul se opreste.

Cauze
Principala cauza a claudicatiei neurogene este stenoza de canal lombar. Cauzele aparitiei stenozei de canal vertebral sunt reprezentate de: procese degenerative la nivelul coloanei vertebrale, hernii discale, hipertrofia fatetelor articulare vertebrale, procese inflamatorii, tumori, interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale, osteofite vertebrale (asa numitele “ciocuri”) posterioare, boala Paget, spondilita anchilozanta, hipertrofia ligamentelor coloanei si calcificarea acestora ulterioara si altele.

Cine este afectat
Stenoza de canal vertebral lombar afecteaza de obicei persoane din intervalul de varsta medie (40-60) dar si de varsta a treia. Barbatii sunt ceva mai des afectati decat femeile.

Cum apare
Tipic, durerea lombara apare cel mai devreme si datorita faptului ca este nespecifica poate duce la intarzierea diagnosticului. Pacientii acuza oboseala in membrele inferioare, dureri, furnicaturi, scaderea fortei musculare uneori cu cateva luni sau ani dupa ce a aparut durerea lombara. Lovituri la nivelul coloanei sau alte traumatisme minore pot exacerba simptomatologia.
Durerea iradiata in membrele inferioare este de multe ori bilaterala, cu debut si exacerbare la mobilizarea membrelor inferioare. La unii pacienti durerea, paresteziile si deficitul motor sunt limitate la gamba si picior, ramanand prezente si in repaus. Simptomele de la nivelul gambei si piciorului sunt descrise ca arsura, crampa, furnicatura, usoara oboseala in gamba si picior.
Clasic, simptomele stenozei de canal lombar debuteaza sau se agraveaza la mers, ortostatism si dispar prompt la pozitia sezanda sau la repausul la pat.
Durerea de gamba si picior precede aparitia furnicaturilor si deficitului motor. Pacientii se plang de dificultati la mers chiar pe distante scurte. Mersul este schiopatat. Desi mersul pe jos exacerbeaza simptomatologia, mersul pe bicicleta se poate face adesea fara dificultate din cauza cresterii diametrului canalului lombar in timpul flexiei lombare.
Bolnavii cu compresiune doar pe o parte, in recesul lateral prezinta uneori un sindrom de claudicatie neurogena similar – claudicatia radiculara – a carui particularitate clinica este ca durerea se manifesta intr-un teritoriu bine delimitat pe o singura parte. Uneori aceasta apare noaptea, in legatura probabila cu pozitia corpului in timpul somnului.

Cum se diagnosticheaza
Diagnosticul se pune coroborand datele clinice cu cele paraclinice respectiv, CT, RMN, electromiografie.

Tratament

Tratamentul chirurgical
Tratamentul pentru stenoza de canal vertebral este decompresia chirurgicala prin laminectomie cu indepartarea elementelor hipertrofiate obtinandu-se o largire a canalului vertebral si/sau a recesului lateral.
Pacientii tineri fara patologie cardiovasculara asociata suporta bine tratamentul chirurgical. La cei vartsnici este de luat in calcul riscul operator, iar daca asociaza terapie anticoagulanta cronica, boli cardiace sau pulmonare avansate, interventia chirurgicala este contraindicata.
Majoritatea pacientilor beneficiaza de rezultate bune prin decompresia larga a canalului lombar. Pacientii bine selectati au un procent de ameliorare de 65-95% dupa cum sustin diverse studii astfel incat ei se intorc la nivelul de activitate fizica de dinainte de operatie, binenteles prin recuperare medicala specifica. Complicatiile interventiei chirurgicale se coreleaza cu numarul nivelelor vertebrale afectate de stenoza, dificultatile anatomice descoperite intraoperator, sau o stenoza foarte avansata care impune o laminectomie largita sau pe mai multe nivele cu instabilitate vertebrala consecutiva.

Tratamentul conservator
Tratamentul conservator se realizeaza cu ajutorul purtarii unei ortezei lombare particularizate, repausului la pat, fizioterapie, kinetoterapie si posturari in timpul activitatilor cotidiene, in flexie, infiltratii cu glucocorticoizi sau ozonoterapie cu beneficii medii pe termen lung (ameliorari care pot merge pana la 6 luni cu revenirea ulterioara a simptomelor). Abordarea nonchirurgicala poate fi luata in consideratie initial la pacienti cu simptome de intensitate medie si de durata scurta.

Alternativele cum ar fi repausul la pat, tratamentul durerii sau terapia fizicala vor fi rezervate pentru pacientii cu risc chirurgical crescut prin alte afectiuni concomitente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu