De ce functioneaza acupunctura


Acupunctura are la baza cel mai complex sistem de integrare a informatiilor despre functionarea celor mai intime mecanisme ale organismului uman, cu o istorie de peste 3000 ani si are are o explicatie foarte simpla pentru care functioneaza. Ea se adreseaza organismului ca un intreg actionand asupra sistemului Psiho Neuro Imuno Endocrin, sistemul integrat de comanda al corpului pe a carui schita functionam.
Pentru cine se mai indoieste de valabilitatea acestei metode, la momentul actual pot fi consultate sute de mii de studii indexate in baze de date medicale de prestigiu, legate de mecanismele de actiune ale acupuncturii, in corelatie cu eliberarea unor neuromediatori si hormoni care realizeaza reglaje extrem de fine ale organismului, actionand strict acolo unde este nevoie si folosind mijloacele proprii ale organismului.

Acele introduse in punctele de acupunctura au urmatoarele consecinte:
-stimuleaza fibrele nervoase aferente de tip II si III realizand astfel un blocaj al conducerii durerii la nivelul maduvei spinarii prin eliberarea de enkefaline si dinorfine.
-se elibereaza neuromediatorii de tip monoamina (serotonina si norepinefrina) la nivelul trunchiului cerebral cu inhibarea transmiterii dureroase.
-la nivelul hipotalamusului se produce eliberarea de beta-endorfine.
-la nivelul capului acupunctura determina interactiuni intre terminatiile nervoase din piele si organele interne-cai reflexe viscerocutanate.

Alte mecanisme prin care acupunctura actioneaza:
-71% din punctele de acupunctura sunt puncte trigger dureroase. Aceasta inseamna ca inteparea acestor puncte va determina un raspuns reflex care are drept consecinta scaderea durerii in zona acelui punct (Melzack 1977)
-80% din punctele de acupunctura sunt localizate in locul unde manunchiurile vasculo-nervoase penetreaza fascia (Heine 1987)
-rezistenta cutanata electrica este scazuta la nivelul punctelor de acupunctura
-inserarea acelor de acupunctura determina eliberarea de polypeptide vasoactive cu efect de crestere a microcirculatiei


#acupunctura #terapia durerii #psihoneuroimunoendocrin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu