Acupunctura are explicatie stiintifica solida!


Acupunctura este cel mai complex sistem integrativ de diagnostic si tratament cunoscut la ora actuala! Cu o vechime de aproximativ 5000 de ani, pierdut in negura timpului, acupunctura impresioneaza prin acuratetea diagnosticelor functionale si prin solutii terapeutice de invidiat lipsite de efecte secundare. Daca medicina de la ora actuala exceleaza in tratamente chirurgicale si medicina de urgenta, in privinta diagnosticelor tulburarilor functionale si a solutiilor terapeutice pentru acestea ea priveste muta de admiratie catre medicina traditionala chineza!

Mai mult decat atat, pacienti cu simptomatologie nespecifica psihica, dureroasa si gastrointestinala-psihosomatica sunt directionati catre psihiatrie fiind catalogati drept nebuni. Diagnostice precum fibromialgia, migrena, colonul iritabil palesc in fata medicinei traditionale chineze care aduce rezolvari nesperate pacientilor satui sa fie tratati cu indiferenta si nepricepere!
Diagnosticele medicinei traditionale chineze tin cont si de tulburarile emotionale asociate si chiar prezinta solutii prin puncte specifice de acupunctura pentru fiecare in parte.

Iata de ce stiinta moderna incearca sa inteleaga cum functioneaza acest sistem integrativ si sa-si imbunatateasca abordarea in ceea ce priveste diagnosticarea si tratarea intr-un mod mult mai complet. Mai jos veti regasi cateva din mecanismele prin care acupunctura reuseste sa reechilibreze functiile organismului actionand complex asupra sistemului nervos autonom, endocrin si imun, sau mai corect, Psiho-neuro-imuno-endocrin.


Efectele asupra sistemului nervos central

Acupunctura activeaza sistemul integrat al neuropeptidelor si influenteaza sistemul de reglare a durerii organismului prin schimbarea semnalelor de transmitere a durerii la diferite nivele ale sistemului nervos central. S-au dezvoltat doua sisteme model de analgezie de acupunctura: un sistem dependent de endorfina si un sistem dependent de monoamina.

Acupunctura are efecte asupra cailor nervoase nociceptive, proprioceptive si autonome prin cresterea encefalinelor si a dinorfinelor în maduva spinarii si trunchiul cerebral si cresterea endorfinelor în axul hipotalamo-hipofizar.

Fluxul de enkefaline din trunchiul cerebral provoaca eliberarea retrograda de monoamine, serotonina si noradrenalina în maduva spinarii, care inhiba transmiterea de durerii la nivel spinal. Endorfinele inhiba si substanta P, implicata în durere si inflamatie. Endorfinele exista si în celulele sistemului imunitar, astfel putandu-se explica efecte de îmbunatatire ale functionarii sistemului imunitar în urma tratamentului cu acupunctura.

Efecte simultane asupra altor sisteme

Acupunctura sau acupresura simultan activeaza mai multe sisteme in fiziologia organismului:
-Sistemul nervos, care include transmisia aferenta periferica, conducerea peri-vasculara a fibrelor simpatice si mecanismele centrale neuro-umorale si neuropeptidice.
-Sistemul de circulatie a sangelui, care transmite elementele bio-moleculare la nivel local si central, împreuna cu modificarile biochimice si celulare stimulate de acupunctura.
-Sistemul limfatic, care serveste ca mediu pentru fluxul ionic de-a lungul planurilor fasciale si a circulatiei fluidelor interstitiale peri-vasculare.

Simptomele si cauzele acestora explicate

Blocarea mesajelor biochimice este resimtita ca simptom, durere sau neplacere de catre bolnavul individual, în stadii incipiente. Modificarile pato-fiziologice sunt mai pronuntate la niveluri avansate. Cu un stil de viata din ce in ce mai dezordonat, un mediu ambiental poluat la care se adauga stresul si alte influente nocive (electromagnetism etc), organismele sunt mai expuse imbolnavirii.
Canalele de acupunctura reprezinta cai functionale de transmitere a energiei bio-chimice. Tratamentele se efectueaza în organism prin intermediul mediatorilor biochimici si receptorilor de legare. În mod similar, tratamentul cu acupunctura rezolva erorile de blocare de-a lungul canalelor functionale, pentru o vindecare mai buna si permanenta, fara efecte secundare. Uneori, vindecarea poate fi partiala, dar se obtine o crestere semnificativa a calitatii vietii.

Mai multe despre biochimia acupuncturii

C-Fos este o proteina primara de gena si un marker pentru cresterea activitatii metabolice, care însoteste cresterea ARN mesager(mRNA) în celulele creierului, ceea ce explica "efectele pe termen lung" ale acupuncturii. Implicarea receptorilor opioizi în zona PAG a determinat reactiile la tensiunea arteriala. Scaderea anomaliilor EEG si crizelor convulsive au fost însotite de scaderea mRNA, deoarece enkefalinele au scazut si au crescut dinorfinele în zona hipocampului.

Dupa acupunctura, mRNA devine crescuta pentru pro-opio-melano-cortina, care metabolizeaza in endorphine si ACTH in proportii egale. ACTH si MSH faciliteaza învatarea, în timp ce vasopresina consolideaza memoria. Astfel, acupunctura poate îmbunatati învatarea, memoria, fericirea. Acesti trei hormoni stimuleaza centrele nervoase si suprima efectul morfinei în tratamentul de dependenta.

Efecte de necontestat

Unele puncte de acupunctura au efecte adrenergice, altele efecte colinergice,  dopaminergice sau seratoninergice si vindeca complet durerile de cap, oboseala, hipotiroidismul, letargia, infertilitatea etc.
Acupunctura este capabila sa influenteze ritmul cardiac, peristaltismul, absorbtia nutrientilor, secretia si reabsorbtia în rinichi, functiile hepatice si aproape toti sfincterii din organism, prin transmisia neuromusculara.
Acupunctura are un efect profund asupra potentialului membranei de repaus a celulelor si a pompei Na + - K + - ATPaza. Prin stimularea reticulului endoplasmic, sunt reglate diferite mecanisme de receptor. Punctele dispun, de asemenea, de o sensibilitate legata de timp bazata pe un ritm circadian.
Efectul analgezic este mediat prin eliberarea mediatorilor de opiacee, care actioneaza asupra sinapselor în calea durerii.

Efectul sedativ este rezultatul suprimarii activitatii undelor delta si theta si eliberarii melatoninei si mediatorilor similari.
Efectul homeostatic este ajustarea mediului intern spre o stare de echilibru normal. Efectul echilibrarii se resimte în centrele respiratorii, tonusul vagal, presiunii arteriale, functiile de excretie, presiunea osmotica etc.
Efectul de stimulare a imunitatii imbunatateste rezistenta organismului la boli prin cresterea leucocitelor, anticorpilor, proteinelor gamma prin activarea sistemului endotelial reticular.
Efectul psihologic rezulta din actiunea asupra formatiunii reticulare medulare si altor zone specifice pentru cresterea nivelului de dopamina si norepinefrina.
Efectul de recuperare a  neuronului motorul este rezultatul stimularii antidromice a celulelor din cornul anterioar si reactivarea muschilor printr-un proces de bio-feedback prin intermediul celulelor Renshaw si Cajal din maduva spinarii.

#acupunctura #terapiadurerii #fibromialgie #migrena #coloniritabil #stimulareimuna #insomnie #infertilitate #urticariecronica #neuropeptide #neuromediatori



         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu