Cand operam hernia de disc lombara


Cand operam hernia de disc lombara

Durerile lombare joase sunt cauza cea mai frecventa pentru care, in tarile civilizate, oamenii apeleaza la concediu medical. Durerile lombare joase sunt datorate in majoritatea cazurilor afectarii discului intervertebral prin degenerarea inelului fibros care se slabeste in timp, apoi se rupe si din disc iese catre structurile nervoase nucleul pulpos, o structura de consistenta unei gelatine. Acesta apasa pe radacinile nervoase, mai rar pe maduva si dau, in functie de gradul de afectare, diverse semne si simptome. Astfel, pot determina durere de diferite grade sau parestezii, sau, daca boala evolueaza, pareza in cazul afectarii componentei motorii a radacinii nervoase, tulburari de sensibilitate sau tulburari sfincteriene-sindromul de coada de cal.

Exista 3 faze ale afectarii discului intervertebral:

Faza 1
Protruzia discală, zisă şi prolaps discal sau debord discal, este cea mai puţin gravă, reprezentand un început de hernie; instabilitate discala cu usoara laxitate a nucleului pulpos în inelul fibros caracterizat prin dureri lombare cronice intermitente, de tip postural la încetarea efortului si la repaus, aceste dureri dispar, pentru a reapare în conditii variate de solicitare a segmentului lombar. In aceasta situatie fragmentul herniat nu a părăsit complet spaţiul discal.

Faza 2
Extruzia discală, sau hernia de disc propriu-zisă, este un stadiu mai avansat, în care fragmentul herniat este complet în afara spaţiului discal dar este încă în contact cu acesta. Simptomele au un debut brusc, se manifesta prin  dureri lombosacrate uni- sau bilaterale, durerea nu coboara pe membrele inferioare, sau daca o face, nu trece de genunchi.

Faza 3
Sechestrul discal, sau hernia ruptă, cu fragment liber, migrat, este atunci când bucata de disc herniată nu mai are legătură cu discul de unde s-a desprins, fiind deplasată fie în sus fie în jos (mai des). Stadiul 3 este caracterizat de 3 stadii.
In stadiul 1-numit si iritativ, discul herniat ajunge la radacina, pe care doar o atinge, fara a o comprima sau leza în vreun fel. Bolnavii acuza durere pe traiectul radacinii, dar fara sa apara semne neurologice.
In stadiul 2 materialul herniat ajunge la radacina nervoasa, pe care desi nu o lezeaza, o comprima. La examinare vor apare hipoesteziile pe traiectul unei radacini, diminuarea sau disparitia unor reflexe osteotendinoase: reflexul rotulian în afectarea radacinii L4 si reflexul achilian în afectarea radacinii S1.

In stadiul 3-numit si de intrerupere intalnim semnele din stadiul 1 si 2, si semnele rezultate din sectionarea unor axoni din radacina, sau a întregii radacini prin conflictul cu discul herniat. Apare pareza, respectiv paralizia care se instaleaza, se obiectiveaza prin prezenta deficitului motor in teritoriul respectiv.Pacientul nu poate sta pe vîrfuri în paralizia radacinii S1, sau ca nu poate sta pe calcîie în paralizia radacinii L5. In plus printr-o herniere mediana care prinde ambele radacini, poate aparea parapareza sau sindromul de coada de cal in care pacientul pierde controlul sfincterelor si a functiei erectile.

Cand ne operam?
Stadiul 3 reprezinta o urgenta neurochirurgicala si trebuie realizata decompresia radacinii prin eliminarea chirurgicala a fragmentului herniat care apasa pe nerv. Se considera ca o interventie chirurgicala efectuata peste 3 saptamani de la instalarea parezei sau 2 zile de la instalarea sindromului de coada de cal lasa sechele permanente irecuperabile sau recuperabile partial.
Trebuie, de asemenea, retinut ca intotdeauna se opereaza pacientul si nu RMN-ul!
Un fragment mare desprins din discul rupt poate fi bine tolerat si sa nu dea simptomatologie majora (fara pareza, fara tulburari de sensibilitate) la unii pacienti cu canal lombar larg. Din contra, la alti pacienti, un fragment migrat mai mic, pe o stenoza de foramen lateral sau canal lombar ingustat congenital poate determina o simptomatologie foarte zgomotoasa, cu dureri insuportabile care nu cedeaza la tratament antalgic.

In incheiere trecem in revista singurele criterii dupa care ne ghidam cand trimite la operatie un pacient cu hernie de disc lombara:
-pareza sau tulburari de sensibilitate instalate brusc sau progresiv confirmate imagistic
-sindrom de coada de cal
-dureri insuportabile care nu cedeaza la tratament antalgic dupa 3, maxim 6 saptamani de tratament cu RMN care sustine diagnosticul de hernie de disc

Dacă aveți întrebări sau doriți să intrați în legătură pentru a afla mai multe detalii, ne puteți trimite mesaj sau ne puteți contacta la 0765483425





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu